Tuesday, May 20, 2008

Formatari de text

Termenul "formatare" se refera la operatia prin care se da un anumit format elementelor care se afiseaza pe ecran, de exemplu textului pe care il introducem intr-un mesaj. Word iti permite sa formatezi textul, modificand dimensiunile si aspectul literelor, culorile cu care sunt scrise ele, si exista si alte facilitati de formatare similare celor din orice procesor de text in mod grafic.

Cand compunem un mesaj, la inceput il scriem sub forma de text simplu, neformatat, ca de la masina de scris.
Textul apare pe ecran, in fereastra de compozitie a mesajului, cu litere de aceeasi marime si forma, si nu este obligatoriu sa-l formatam cumva, mesajul lui fiind la fel de lizibil si daca il trimitem neformatat. Daca destinatarul foloseste un program de E-mail care nu poate afisa elemente de formatare, atunci el va vedea numai textul acesta simplu, formatarile fiind ignorate la afisarea mesajului pe ecranul lui.

Dar majoritatea utilizatorilor tind sa treaca spre programe mai avansate, capabile sa afiseze formatari, si atunci mesajul poate sa aiba un aspect mai elegant si mai artistic, sau chiar mai profesionist, daca folosim formatari. Pentru aceasta, in fereastra de compunere a mesajului dispunem de butoane (pe bara de formatare ) si comenzi (in meniuri) specifice pentru formatarea textului.

Bara de formatare este o bara de butoane care apare in fereastra New Message (sau in orice fereastra de compunere a unui mesaj), sub rubricile mesajului, dar numai daca in meniul Format al aceleiasi ferestre este selectata optiunea Rich Text (HTML), adica "text bogat (si cu marcaje HTML)". Daca este selectata optiunea alternativa Plain Text ("text simplu"), atunci nu avem la dispozitie bara de formatare. Comenzile corespunzatoare butoanelor de pe bara de formatare se pot regasi si in meniul Format al ferestrei de compunere a mesajului.

Ca regula de lucru, ca sa aplicam un anumit format unei zone de text din mesaj, trebuie ca mai intai sa selectam zona de text vizata, iar apoi sa dam comanda de formatare dorita. Selectarea textului se poate face din mouse ("tragand" cursorul, cu butonul principal de la mouse apasat, peste portiunea de text care se selecteaza, adica de la un capat al ei la altul) sau din tastatura (se pune cursorul la un capat al zonei si apoi, tinand apasata tasta Shift, se deplaseaza cursorul la celalalt capat al zonei). Zona selectata apare pe video invers, adica sunt inversate (sau schimbate) culorile scrisului si fondului, fata de zona neselectata.

Sa vedem ce formatari putem aplica textului selectat:

  • Font ("corp de litera") se refera la forma literelor. Sub Windows se pot folosi multe fonturi diverse, adaptate pentru diverse tipuri de documente. In mod cert si pe sistemul tau exista mai multe fonturi, si poti sa le incerci din lista de fonturi care apare la capatul din stanga al barei de formatare.
  • Font Size ("marimea literelor") este dimensiunea literelor in puncte pe ecran. Marimile uzuale sunt intre 10 si 14, dar se pot alege si alte dimensiuni. Important este ca textul sa poata fi citit corect.
  • Paragraph Style ("stilul paragrafului") iti da prilejul sa aplici unui paragraf intreg (sau mai multor paragrafe) un anumit stil de formatare. Stilul reprezinta o combinatie predefinita de parametri, care iti usureaza munca prin faptul ca aplici, cu o singura comanda, mai multe formatari diferite deodata. Poti incerca diversele stiluri ca sa vezi cum le poti folosi.
  • Bold ("ingrosat") face ca textul sa apara cu scris ingrosat. Se foloseste pentru a pune in evidenta un cuvint sau o expresie in textul normal.
  • Italic ("italic") face ca textul sa apara inclinat spre dreapta. Se foloseste adesea pentru a pune in evidenta un citat sau alte zone de text.
  • Underline ("subliniat") iti permite sa subliniezi textul cu o linie subtire.
  • Font Color ("culoarea scrisului") iti permite sa alegi cu ce culoare va aparea textul pe ecran (si la imprimanta color).

13 comments:

Anonymous said...

Bine dumi. E foarte bine structurat articolul

bogdy said...

bravo

Matis Junior said...

Ca si adi , sunt de aceasi parere

marc_vlad said...

si yo ca si voi :P de aceeasi parere

cristina said...

e foarte bine structurat articolul

Mihele said...

bravo...foarte bine descris..

morar.andrei said...

SUPER FAIN si ai lucrat foarte bine la aceasta tema

SUCIU said...

frumos ! :)

simona said...

foarte bine lucrat la aceata tema si bine structurat

11cmiclaus said...

da...destul de bine pentru unu ca tine:))
si sa stii ca nu te iert pentru ce ai scris la foto reportaj(stii tu faza cu femeile)

koma said...

bine

Andor said...

f buna informatia tzineo tot asssea

Olariu said...

foarte bine